Η θεωρία λέει πως η φασολιά δεν αγαπάει το κρύο. Ίσως όμως αυτή η αντίφαση να κρύβεται πίσω από την απίστευτη γεύση των φασολιών του Νευροκοπίου — μιας περιοχής διάσημης για τις χαμηλές θερμοκρασίες της. Δύο από τις ποικιλίες που παράγονται εδώ, οι Γίγαντες Ελέφαντες και τα Πλακέ Μεσόσπερμα, φέρουν τη σφραγίδα ΠΓΕ (Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης) από την Ευρωπαϊκή Ένωση, για τον ιδιαίτερο, παραδοσιακό τρόπο και τις μοναδικές συνθήκες καλλιέργειας.
Από το μικροκλίμα και το έδαφος, μέχρι τον καιρό και την αγάπη των ανθρώπων για τον τόπο και τους καρπούς του, όλα συμβάλλουν στη δημιουργία ενός προϊόντος που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί υπερτροφή.
Τα Φασόλια Νευροκοπίου είναι πλούσια σε πρωτεΐνες, σίδηρο, ασβέστιο και μαγνήσιο, ενώ περιέχουν αντιοξειδωτικά και ελάχιστα λιπαρά – ιδανικά για μια ισορροπημένη, υγιεινή διατροφή.
Η “τελετουργία” ξεκινά κάθε άνοιξη με τη σπορά και ολοκληρώνεται περίπου δύο μήνες μετά, με τη συγκομιδή. Οι κατάλευκοι καρποί αφήνονται να ξεραθούν φυσικά και είναι έτοιμοι να τους απολαύσετε όπως προτιμάτε:
Οι κλασικοί θα τους λατρέψουν σε φασολάδα, πλακί ή πουρέ,
Οι τολμηροί θα τους δοκιμάσουν σε σαλάτες ή ως συνοδευτικό για τυριά, αλλαντικά, ψάρια ή κρέας.
Ιδιαίτερη θέση έχουν οι δημιουργικές σαλάτες, που συνδυάζουν τα φασόλια με εσπεριδοειδή ή ρόδι, αναδεικνύοντας τη φίνα, γήινη γεύση τους.